اکسترودر یا دستگاه تولید زغال چیست

اکسترودر یک دستگاه صنعتی است که برای تولید پلاستیک و محصولات غذایی از آن استفاده می شود . اکستـرودر تحویل بزرگی در زمینه تولید پلاستیک و محصولات غذایی مانند خوراک انسانی و حیوانی به وجود آورده است . با استفاده از دستگاه اکسترودر روزانه مقدار بسیار زیادی از خوراک ماهیان پرورشی ، غذای سگ و گربه ، برنج فرآوری شده ، پفک و… تولید می شود .

انواع اکسترودر

انواع دستگاه تولید زغال شامل اکسترودر تسمه ای ، اکسترودر پلاس و اکسترودر گیربکسی می باشد.  این دستگاه ها برای اولین بار توسط کومیر ماشین تولید شده اند. همچنین شرکت کومیر ماشین توانسته با پشتکار و تلاش فراوان انواع زغال فشرده ، زغال لیمو ، زغال قلیانی و … را با استفاده از مواد اولیه خاک اره تولید کند که به محیط زیست آسیبی نمی رساند.

اکسترودر گیربکسی

اکسترودر گیربکسی یکی از دستگاه های رایج ، درزمینه ی تولید زغال فشرده است این دستگاه هنگام کار کردن و تولید زغال با مشکلات کمتری مواجه میشود و حل کردن چنین مشکلاتی نسبت به مشکلات اکسترودر تسمه ای کاری آسان میباشد پس در نتیجه اکسترودر گیربکسی برای افراد کم تجربه که در این زمینه شروع به فعالیت کرده اند بهتر است.

اکسترودر گیربکسی متشکل از موتور ۲۰ اسب با توان ۲۷ کیلووات به همراه گیربکس کتابی، قورباغه ای با توان ۱ به ۴۰ به همراه فلنچ چدنی، چپقی و تابلو برق اشنایدر آلمان می باشد و توان تولید این نوع اکسترودر در ۸ ساعت کاری ۵۰۰ الی ۶۰۰ کیلوگرم بریکت (ذغال خام) می باشد.

اکسترودر گیربکسی
اکسترودر گیربکسی

مزایای دستگاه گیربکسی

۱. این دستگاه از قدرت استحکام بالایی برخوردار است همین علت باعث شده تا هنگام روشن شدن بدون دردسر و بدون خاموشی  به صورت مکرر کار کند.

۲. قدرت پرس در این دستگاه چنان بالا میباشد که زغال های تولید شده را نمی توان با دست شکاند.

۳. مصرف برق اکسترودر گیربکسی نسبت به سایر دستگاه ها بسیار پایین میباشد و جز کم مصرف ترین دستگاه ها محسوب میشود.

۴. یکی از ویژگی های بارز دستگاه گیربکسی این است که اگر دستگاه هنگام کار کردن دچار مشکلی شود با کمترین هزینه میتوان آن را تعمیر کرد.

معایب دستگاه اکسترودر

۱. اکسترورد گیربکسی هنگامی که شروع به کار میکند صدایی بسیار بلند از خود تولید میکند که تحمل کردن چنین صدایی برای مدت طولانی بسیار ازار دهنده است .

۲. همان طور که گفته شد قدرت پرس در این دستگاه بالا است ولی این امر باعث میشود شکل ظاهری زغال ها منحنی شود.

۳. سرعت تولید زغال نیز در این دستگاه پایین میباشد.

۴. در اکسترودر گیربکسی بهتر است از کوره ی صنعتی استفاده شود چون در کوره های سنتی کربونیزاسیون به درستی انجام نمی گیرد و هنگام سوختن باعث سردرد، سرگیجه ، تولید بو و گاز بد میشود.

اکسترودر تسمه ای

دستگاه اکسترودر تسمه ای برای اولین بار توسط کشور چین ساخته شده است اما امروزه بخاطر مشکلات فنی موجود در این دستگاه، چندان در کشور چین از آن استفاده نمی شود. در این نوع اکسترودر از موتورهای ۳۰ اسب با توان ۲۲ کیلووات استفاده می شود و میتواند در هر شیفت بین ۱۲۰۰ الی ۱۶۰۰ کیلو بریکت تولید کند که تقریبا دو برابر دستگاه گیربکسی است.

 مزایای دستگاه تسمه ای

  • دستگاه تسمه ای بر عکس دستگاه گیربکسی هنگام کار کردن سر و صدای کمی تولید می کند.
  • در اکسترودر تسمه ای بجای گیربکس از تسمه استفاده شده است که همین علت باعث شده سرعت تولید زغال نسبت به سایر اکسترودر ها بالا باشد.
  • تنها مواد اولیه ای که برای تولید زغال  در این دستگاه استفاده میشود خاک اره میباشد.
  • هرچندکه اکسترودر تسمه ای با مشکلات فنی زیادی مواجه است اما زغال های تولید شده در این دستگاه از لحاظ کیفیت در رده ی بالایی قرار دارد.

معایب اکسترودر تسمه ای

  • اکسترودر تسمه ای یکی از اکسترودر های قدیمی محسوب میشود و چندین سال است که از این دستگاه در زمینه تولید زغال استفاده میکنند همین علت باعث شده هنگام کار کردن ،  مواد اولیه ی زیادی به قسمت ورودی آن  وارد شود که به مرور زمان باعث خراب شدن دستگاه میشود.
  • در اکسترودر تسمه ای بر عکس اکسترودر گیربکسی توان تولید زغال فشرده ،  بسیار پایین میباشد.
  •  انتخاب این دستگاه برای افراد کم تجربه گزینه ی مناسبی نمی باشد چون هنگام تولید زغال درد سر های زیادی بوجود می آید و حل کردن چنین مشکلاتی کار آسانی نمی باشد.
  •  همچنین مصرف برق در این دستگاه بسیار بالا میباشد.
  •  مشکل عمده ای که هنگام استفاده ی این دستگاه با آن رو به رو میشویم این است که به صورت مکرر خاموش میشود.

اکسترودر پلاس

ساختار این دستگاه ترکیبی از خصوصیات اکسترودر گیربکسی ( بدون بکار گیری از گیربکس ) و اکسترودر تسمه ای ( با ساختار اصلاح شده) را بهمراه دارد که علاوه بر پرس بسیار بالای بریکت، توان تولید نیز به حداکثر رسیده به نحوی که این اکسترودر میتواند در حالت استاندارد ۲۰۰۰ کیلو بریکت در هر شیفت تولید نماید.با تغییر طراحی ساختار کلی اکسترودر پلاس با رفع عیوب اکسترودر های قبلی، این دستگاه توانسته از تمامی رقبای خود پیشی بگیرد و با اختلاف چشمگیری در بالاترین رده ی عملکرد کمّی و کیفی از نظر مشتریان قرار گیرد ، از این رو این دستگاه توانسته با بهمراه داشتن سیستم خشک کن دوار در پکیجی قرار گیرد که گواهینامه های ISO 9001/ ISO 14001/ ISO 45001 سال ۲۰۱۵/۲۰۱۶ را به خود اختصاص دهد.

در این اکسترودر ، در هنگام تولید بریکت بدلیل قدرت پرس بالای دستگاه نیازی به سینی نگهدارنده بریکت نیست و این دستگاه میتواند در صورت استفاده از مواد اولیه ی استاندارد بریکت را تا ۸۰ سانت روی هوا نگه دارد.
متریال استفاده شده در اکسترودر پلاس کاملا با دیگر اکسترودر ها متفاوت بوده و عملکرد بهتر و متمایزتری از خود در هنگام تولید بریکت نشان میدهد.

اکسترودر تک مارادونه و دومارادونه

اکسترودر، مجموعه محفظه و ماردون است که به عنوان بدنه و واحد اصلی تولید قطعاتی با اشکال مختلف به کار برده میشود. بنابراین اکسترودر ها از لحاظ تعداد مارادون به دو گروه اکسترودر تک ماردونه و اکسترودر دو ماردونه تقسیم بندی می شوند.

اکسترودر تک مارادونه

اکستروژن یکی از روش های رایج شکل دهی پلاستیک است . درون محفظه اکستروژن یک ماردون وجود دارد . تغذیه پلاستیک ها معمولا به صورت دانه ای شکل یا خاکه نرم از قیف به ماردون می باشد. سپس به واسطه حمل ماردون در طول محفظه ، در اثر هدایت گرما از طرف گرم کننده هایی که در محفظه و جو دارد و برش ناشی از حرکت بر روی لبه های ماردون گرم خواهد شد .

در طول ماردون عمق معبر کاهش پیدا می کند و باعث فشرده شدن مواد می شود . در انتهای محفظه ای که درون اکستـرودر وجود دارد ، مواد مذاب با عبور از حدیده ای به شکل محصول نهایی در می آید . امکان استفاده از حدیده های متعدد در اکسترودر وجود دارد .

اکسترودر تک ماردونه سه قسمت مجزا دارد:

الف) ناحیه تغذیه (Feed Zone)

کار این ناحیه، دادن گرمای اولیه به بریکت و انتقال آن به نواحی بعدی است . طراحی این ناحیه حائز اهمیت است. زیرا عمق ثابت ماردون طوری انتخاب شود که مواد لازم و کافی را به ناحیه اندازه گیری  تغذیه کند؛ به طوری که نه دچار گرسنگی شود و نه در اثر زیاد بود ن مواد، لبریز و پس زده شود. طراحی مناسب و متعادل، به طبیعت و شکل مواد تغذیه شونده ،شکل هندسی ماردون  نسبت به ماردون و محفظه بستگی دارد . رفتار اصطکاکی مواد تغذیه شده، تاثیر قابل توجهی بر آهنگ ذوب شدن مواددارد.

ب) ناحیه تراکم و فشردگی (Compression Zone)

در این ناحیه، عمق ماردونه به تدریج کاهش می یابد که موجب متراکم شدن و فشردگی بریکت می شود.

این فشردگی دو نقش عمده ایفا می کند؛ یکی آنکه هوای محبوش در داخل مواد را به ناحیه تغذیه می راند و دیگر آنکه انتقال حرارت را با کاهش دادن ضخامت مواد بهبود می بخشد.

ج) ناحیه اندازه گیری و سنجش

در این ناحیه، عمق ماردونه یکسان و ثابت، اما بسیار کمتر از عمق ناحیه تغذیه است. در این ناحیه، مذاب به صورت همگون و یکنواخت در می آید به طوری که با آهنگ ثابتی، در درجه حرارت و فشار یکسان و ثابت، به حدیده تغذیه می شود. این ناحیه به سهولت و سادگی تحلیل و ارزیابی می شود؛ زیرا مشتمل بر جریان مذاب گرانروان در داخل مجرایی با عمق و ابعاد ثابت است.

اکسترودر دو مارادونه

خروجی اکسترودر دوماردونه معمولاً سه برابر اکسترودر تک ماردونه ای با همان قطر و سرعت است. اگرچه اصطلاح ماردون دوقلو اصطلاحی بین المللی برای اکسترودرهای دو ماردونه است؛ اما دو ماردون لزوماً یکسان نیستند. در واقع انواع گوناگونی از این دستگاه موجود است. برخی از آنها را که دارای ماردون هایی با گردش در جهت مخالف یا موافق یکدیگر است نشان می دهد و به علاوه ماردونها ممکن است به صورت جفت شده (Conjugated) یا جفت نشده (Non-Conjugated) باشند.

در حالت جفت نشده، بین پلکان های ماردون فضای خالی وجود دارد که امکان حضور مواد را نیز فراهم می کند. در اکسترودر دو ماردونه ای با جهت چرخش مخالف یکدیگر، مواد دچار برش و فشردگی می شوند(نظیر آنچه در غلتکرانی رخ می دهد) یعنی مواد بین غلتک هایی با جهت چرخش متفاوت، فشرده می شود.

در اکسترودر حاوی دو ماردون با جهت چرخش یکسان، مواد از یک ماردون به دیگری منتقل می شود. این گونه آرایش برای مواد حساس به حرارت کاملاً مناسب است؛ زیرا مواد در اکسترودر به سرعت منتقل می شود بدون اینکه کمترین احتمال ماندگار شدن موضعی  مواد وجود داشته باشد. حرکت مواد در اطراف ماردون های جفت نشده کمتر (کندتر) است ولی نیروی جلوبرنده  بزرگتر است.

 

ویژگی های اکسترودر خوب

در تهیه دستگاه تولید زغال فشرده نوع تجهیزات بسیار مهم است و ارتباط مستقیم با موارد زی را دارد :

۱– شکل ظاهری ، یعنی عدم اسفنجی بودن بریکت خام

اکسترودر خوب باید در طول ۸ ساعت کاری خروجی ماردون بریکت یکدست تحویل دهد.

عدم اسفنجی بودن بریکت و ترک نداشتن در هنگام خروجی ماردون یکی از نکاتی است که ماشین ساز باید به آن توجه داشته باشد و عیب یابی آن را انجام داده و آموزش لازم را به مشتری اعلام نماید.

۲-بافت مولکولی ایجاد شده در بلوک بریکت خام

یکی دیگر از نکات حائز اهمیت ، که به زیبایی و سازگاری بالای زغال در هنگام مصرف میتواند تاثیر مستقیم داشته باشد، تراکم بالا در بریکت خام است. دراین حالت به درصد ترکیبی مواد اولیه باید دقت داشت ،

و کمپانی سازنده باید به صورت کامل نسبت به مراحل تولید فرایند زغال آگاهی کامل داشته باشد تا بتواند آگاهی خود را جهت تولید محصولی با کیفیت،به مشتری ارائه نماید و همچنین درصد رطوبت دقیق مواد اولیه ترکیبی نسبت به توان فشار وارد شده از طرف موتور و ماردون محاسبه میگردد.

۳-خشک کن مناسب قبل از بارورنمودن دستگاه اکسترودر

عمل خشک کردن و رطوبت گیری مواد اولیه قبل از عمل فشرده سازی بریکت و تولید بریکت با استفاده از دستگاه اکسترودر صورت می گیرد.این عمل باید به درستی صورت پذیرد و درصد ورودی مواد اولیه در خشک کن نسبت به اندازه ورودی باید تعریف شده باشد در غیر اینصورت در قسمت فشرده سازی و ایجاد بریکت در دستگاه اکسترودر مشکل ایجاد میشود . خوشبختانه گروه کومیر ماشین با استفاده از دانش فنی و کادر مجرب در ساختار دستگاه خشک کن میزان تولید را افزایش  و کلیه مشکلات ناشی از عدم خشک شدن مواد اولیه را رفع نموده است تا در این زمینه رضایت کامل مشتریان را ایجاد نماید .همچنین گروه صنعتی کومیر ماشین سازنده  انواع دستگاههای خشک کن می باشد که در صورت نیاز به خرید این دستگاهها توصیه میکنیم حتما با کارشناسان این شرکت تماس حاصل فرمایید.

۴فشرده سازی و کنترل دود در این دستگاه

کنترل دود و فیلتر کردن آن درکل کار بسیار حائز اهمیت است. گروه صنعتی کومیر ماشین از حامیان محیط زیست می باشد و  به نحو احسن این عمل را ایجاد نموده است . اگر دستگاه اکسترودر دارای استاندارد های لازم باشد و عمل فیلتراسیون درست انجام گیرد هیچ مشکلی پدیدار نخواهد شد .نکته دیگر در خروجی دستگاه اکسترودر که  بریکت خام را خارج میگردد میتوان با کمترین هزینه به بهترین نحو عمل فیلتراسیون را ایجاد نموده است و تا حدود بسیار زیادی از آلایندگی محیط زیست کاهش داد .

۵ گاز گیری کامل کل محصول در یک دوره ی پخت

نکته بسیار حائز اهمیت و کلیدی در این نوع تولید ، بریکت که بصورت خام  ایجاد شده را تبدیل به زغال می کند. عدم حتی یک بریکت بعد از پخت در کورهای سنتی  از نکات حائز اهمیت دراین کار محسوب میگردد. یکنواخت  بودن پخت کوره سنتی ، ترکیب و پخش شدن کامل حرارت در فی مابین و سوراخ های وسط بریکت های حفره دار ،عدم شکستگی در هنگام تبدیل بریکت خام به زغال ،گاز گیری کامل بریکت به صورت یکدست از بالا تا پایین محفظه داخل کوره به طوری که زغال تولیدی ، باعث سردرد نگردد و در هنگام سرخ شدن بو نداشته باشد و کلیه گازهای حاصل از تولید بصورت کامل خارج شود که خط تولید زغال فشرده گروه صنعتی کومیر ماشین تمامی این مواردرا  به لحاظ کیفی اجرا نموده و در اختیار مشتریان قرار می دهد که رضایت کامل مشتریان ما مصداق بارز این ادعا می باشند.

 

توصیه می کنیم ،قبل از خرید اکسترودر دقت لازم را داشته باشید و با کارشناسان فروش گروه صنعتی کومور ماشین مشاوره داشته باشید .

در بازار خط تولید دستگاه زغال فشرده ارزان قیمتی وجود دارد که توان تولید ندارند و زغال مطلوبی را به شما تحویل نخواهند داد و حتی اگر شما مبلغی را هم هزینه خرید این سبک خط تولید زغال فشرده را نمایید ولی زغال مطلوب و عالی را به شما ارائه نکند مصداق صادق این است که وقت و منابع مالی خود تان را هدر داده اید . پس خواهشا دقت لازم را بعمل آورید تا آسیب نبینید.

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

شروع گفتگو
به مشاوره نیاز دارید ؟
سلام ،
سوالی دارید در خدمتیم